Kleinfruitplanten
Komend seizoen staat naast kruiden en groenteplanten ook het kleinfruit meer in de aandacht. De meeste soorten staan in pot en zijn dus het hele jaar te planten. Naast de gewone soorten als bramen, bessen en frambozen kweken wij ook wat bijzondere fruitsoorten bijvoorbeeld:
Honingbes – Lonicera caerulea
Herkomst: Rusland, de Kaukasus en Noord-China. Zeer goed winterhard, bloei in maart, oogst vanaf eind mei. Vrucht langwerpig, blauw berijpt. Frisse zoetzure smaak, verschillend per ras. Voor verse cosumptie, confiture of sap. Langzame groeier, uiteindelijk hoogte +/- 125cm Normale tuingrond. Snoeien hoeft weinig. Af en toe oude takken wegnemen voor verjonging. Zelbestuivend, maar ander stuifmeel geeft betere vruchtbezetting.
Kiwibes (actinidia arguta)
Zoete haarloze “minikiwi” die met schil gegeten kan worden, maar ook in confiture of fruithapjes en desserts. Het rijpe vruchtvlees is zacht, sappig en zoet. Zeer rijk aan vitaminen en anti-oxidanten. De groei is iets rustiger dan de kiwi, klim of leiplant. Zeer goed winterhard.
Goji-bes (lycium barbarum)
Ook wel boksdoorn genoemd. De meest voedzame bes met de meeste anti-oxidanten. Struik met lange twijgen die het best aangebonden worden zoals bramen e.d. De twijgen dragen doorns. Grond normale tuingrond en zonnige plek.
Framboos (Rubus idaeus)
Diverse rassen op voorraad zoals schöneman, fallgold en herfstframboos. Ook kruisingrassen zoals loganberry en tayberry.
Bramen (Rubus)
Populair zijn de ongedoorne rassen zoals thornfree, en thornles evergreen of de gedoornde Himalaya. De smaken verschillen per ras. De struiken aanbinden en leiden. Bij snoei afgedragen scheuten tot de grond verwijderen, jonge scheuten handhaven.
Vijgen (Ficus carica)
Er zijn goed winterharde rassen die hier goed afrijpen zoals de Brown Turkey en precose de dalmatie. Eet ze vers of in de jam.